Internationale samenwerking

Ook buiten Nederland worden in de omliggende landen, waaronder Duitsland, Engeland, Spanje, Oostenrijk en Italiƫ metingen uitgevoerd van de hemelhelderheid. Dit gebeurt zowel incidenteel met geavanceerde camera's of continu zoals bij NachtMeetnet. Ook wereldwijd zijn verschillende groepen actief in het monitoren van de hemelhelderheid (zoals in Hong Kong, USA en Canada).

Op dit moment is er nog geen internationaal gestandaardiseerde meetmethode om de hemelhelderheid te meten. Ook is er verschillende meetapparatuur om de hemelhelderheid te meten, waaronder handmatige bediende en volautomatische fotocamera's en verschillende typen continue lichtsensoren.

Om een goede vergelijking tussen de verschillende meetapparatuur en meetmethoden te krijgen, is er binnen de EU een kennisuitwisselingsprogramma voor wetenschappelijke instituten en bedrijven (COST genaamd). Binnen dit  kennisuitwisselingsprogramma is het project LoNNe om kennis uit te wisselen tussen instituten en bedrijven die werken op het gebied van de nachtelijke hemelhelderheid. LoNNe staat voor Loss of the Night Network (zie voor meer informatie http://www.cost-lonne.eu/)

In 2015 heeft NachtMeetnet met een aantal van haar lichtmeters vergelijkende metingen met andere instituten uitgevoerd nabij Florence in Italiƫ. Het verslag daarvan is te vinden op de LoNNe website: http://www.cost-lonne.eu/wp-content/uploads/2015/04/2015_LoNNe_IC_Report.pdf. Door de internationale samenwerking wordt de kennis vergroot hoe en op welke manier de hemelhelderheid het beste gemeten kan worden.

In mei 2016 heeft de laatste internationale vergelijking plaatsgevonden in Noord-Spanje bij een sterrenwacht in een astronomisch park te MontSec  (http://www.parcastronomic.cat/#!visita-nocturna/crx2). NachtMeetnet heeft ook deel genomen aan deze meetcampagne. De resultaten van deze meetcampagne kunt hier vinden: www.cost-lonne.eu/wp-content/.../2016_IC_Report_withDOI.pdf
English
NachtMeetnet
Donkerte in Nederland  On-line
NachtMeetnet is een handelsnaam onder Sotto le Stelle (KvK. nr. 30167055)