Uitleg grafieken

Horizontale as - Tijdas in GMT
Op de horizontale as staat de tijd in GMT (Greenwich Mean Time). De GMT-tijd is gekozen om te voorkomen dat er in de grafieken een uur te weinig of een uur teveel in de overgangsnachten naar zomer- en wintertijd ontstaan. Lokale tijd is GMT + 1 uur in de winter en GMT + 2 uur in de zomer.
Vertikale assen - Hemelhelderheden
De vertikale assen geven aan hoe helder de hemel is (hemelhelderheid).
Op de linker vertikale as is dat uitgedrukt in mcd/m² (millicandela per vierkante meter). Zonder lichtvervuiling of maan heeft de sterrenhemel een natuurlijk voorkomende helderheid van ongeveer 0,25 mcd/m². Ter vergelijking: een beeldscherm van een TV, PC, tablet of mobiele telefoon heeft een helderheid van ongeveer 300.000.000 mcd/m² (300 cd/m²). Dat is ongeveer 1 miljard maal helderder.
De rechteras is uitgedrukt in een astronomische eenheid mag/bs² (magnitude per vierkante boogseconde).
Geel:
Zon boven horizon

Rood:
Maan op
Heldere nacht
Als voorbeeld van de waarnemingen die met het NachtMeetnet gedaan worden de grafiek onder voor een heldere nacht. Vanaf 18:15 (GMT) is het donker geworden met een hemelhelderheid van 0,7 mcd/m² of 21,6 mag/bs². Later in de avond rond 23:00 wordt het nog wat donkerder met een hemelhelderheid van 0,55 mcd/m² of 21,4 mag/bs².
Lichtblauw:
Zon onder

Nacht met bewolking en opklaringen met maan
In de grafiek hieronder komt er rond 18:00 een wolkendek bewolking opzetten. Rond 21:00 en 22:00 is er een korte opklaring. Hierbij daalt de hemelhelderheid. Om 0:30 is er een wat grote opklaring die duurt toch circa 01:30. De hemelhelderheid daalt tijdens de opklaring omdat de maan ondergaat. Rond 1:30 trekt er weer bewolking over tot net voor 2:00. En het blijft dan helder tot 03:15. Daarna trekken er er steeds weer wolken over.
English
NachtMeetnet
Donkerte in Nederland  On-line
NachtMeetnet is een handelsnaam onder Sotto le Stelle (KvK. nr. 30167055)